Da li je trajna šminka pravi izbor za Vas?

Povratak na Novosti
Da li je trajna šminka pravi izbor za Vas? | Velvet Centar

Da li je trajna šminka pravi izbor za Vas?

Trajna šminka ili parmanent makeup već godinama unazad zauzima važno mesto u beauty industriji.

Ako se osvrnemo u prošlost i sagledamo početke ovog metoda, moramo se složiti da je trajna šminka prošla kroz ozbiljne evolutivne procese.

Da li je trajna šminka pravi izbor za Vas?

Trajna šminka ili parmanent makeup već godinama unazad zauzima važno mesto u beauty industriji.

Razlozi njenog uspeha leže u činjenici što je kao korektivna metoda omogućila otklanjanje raznih nepravilnosti na licu i poboljšanje opšteg estetskog dojma.

Ako se osvrnemo u prošlost i sagledamo početke ovog metoda, moramo se složiti da je trajna šminka prošla kroz ozbiljne evolutivne procese.

Trajna šminka kao ideja tatoo majstora

Prvobitno su na ideju trajne šminke došli tatoo majstori koji su iskustvo iscrtavanja po telu preneli i na lice popunjavajući obrve trajnim pigmentima. Kao dobri poznavaoci simetrije i tatoo tehnike imali su zadovoljavajuće rezultate.

Ali samo donekle… Pošto su u pitanju trajni pigmenti koji se unose na tačno predviđenu dubinu, jednom definisan oblik i boja davali su trajan rezultat bez mogućnosti popravke. Ako uzmemo u obzir opuštanje kože i pojavu bora, ovako iscrtane obrve su vremenom padale “na dole” i kvarile estetski utisak.

Polutrajni pigmenti koji su učinili da trajna šminka doživi svoj evolutivni napredak

Revoluciju je napravila pojava polutrajnih pigmenata i aparata dizajniranih specijalno za trajnu šminku, koji su pigment unosili na manju dubinu i omogućili postepeno ispiranje pigmenta.

Obrve, kapci i usne su mogli da se popune i osenče uz veću mogućnost korekcije protokom vremena.

Tribal tehnika je dominirala dugi niz godina i sve veći broj žena se podvrgavao trajnoj šminki. Trajnost i efekti ove metode su se protezali na period do 5 godina, kada je bilo neophodno uraditi korekciju zarad osveženja boje.

Trajna šminka daje novu alternativu - japansko iscrtavanje obrva

Pre nekoliko godina, trajna šminka je doživela novi evolutivni skok pojavom microblading tehnike ili onoga što popularno nazivamo „japansko iscrtavanje obrva”.

Bila je to revolucionarna tehnika koja je pružala efekat prirodnih dlačica i dovela do nove pomame među ženama. Veliki izbor nijansi pigmenata, nožići koji su pružali izbor debljine dlačica, prirodni efekat i realističnost kao i strogo poštovanje oblika i simetrije doprineli su da ovaj metod već godinana bude na tronu kada je trajna šminka obrva u pitanju.

Druga strana medalje ovog metoda je što zahteva česte korekcije zbog brzog ispiranja i uključuje pojavu ožiljaka na mestima gde se koža zarezuje kako bi se uneo pigment.

U međuvremenu su se pojavile i mnoge druge tehnike, pa imamo mikropigmentaciju ili tzv. puder obrve, senčenje kombinovano sa microblading tehnikom, nano, bold i mnoge druge…

Izbor je zaista veliki.

Kome se preporučuje trajna šminka?

Trajna šminka se preporučuje ženama koje su zbog nepravilnog čupanja dlačica dovele do trajnog oštećenja korena dlake pa im obrve ne rastu na određenim mestima, osobama sa kratkim, tankim ili retkim obrvama, ženama koje svakodnevno popunjavaju svoje obrve olovkom, osobama koje nisu zadovoljne oblikom svojih prirodnih obrva, koje imaju vidljivu asimetriju ili potpuni nedostatak obrva usled bolesti.

Kada su u pitanju kapci, iscrtavanjem ajlajnera se omogućava efekat veće gustine trepavica i vizuelno povećanje oka. Naravno, treba uvek povesti računa o stanju kapaka jer iscrtavanje debele linije na spuštenom kapku dovodi do vizuelnog smanjenja pa oči ispadnu sitnije nego što zaista jesu. Danas se uz tehniku senčenog ajlajnera postižu fenomenalni efekti i oči izgledaju lepo i precizno našminkane.

Usne se mogu samo konturisati ali i potpuno obojiti. Izbor pigmenata je veoma raznovrstan i usklađuje se kao i kod obrva i kapaka sa tenom. Natural pigmenti se uvek preporučuju zbog što prirodnijeg efekta.

Trajna šminka usana se preporučuje ženama koje prirodno nemaju definisanu konturu ili su im usne asimetrične. Ovi nedostaci se lako koriguju uz pomoć trajne šminke a kasnije je potrebno samo nanositi labelo zbog sjaja.

Trajna šminka pored korektivnog efekta, daje upečatljivost licu, ističe njegovu lepotu i predstavlja veliku uštedu vremena.

U zavisnosti od tehnike za koju se klijent odluči, korekcije u cilju osvežavanja boje se sprovode na periode od 6 meseci pa do čak tri godine.

Zahvaljujući konstantnom tehnološkom usavršavanju i poboljšanju formula, pigmenti ravnomerno blede bez ispiranja na sivo, zeleno ili crveno.

Ukoliko imate staru trajnu šminku, rađenu prevaziđenim tehnikama, danas je moguće potpuno ukloniti staru tetovažu i oblik zahvaljujući laserima nove generacije koji uspešno i bez ožiljaka uklanjaju pigment iz kože.

Tehnike iscrtavanja obrva

Kada sam prošle godine prvi put videla obrve rađene ovim metodom mom oduševljenju nije bilo kraja.

Diskretna, prilagođena tenu, boji kose i prirodnoj boji dlačica na samim obrvama navela me je da je uvrstim u ponudu Velvet centra.

O čemu se radi?

Vega metod zapravo čine dve tehnike iscrtavanja obrva.

SOFT EGDE koji gradi senku jačeg intenziteta na repu obrve i njenom donjem delu i koja dalje prema vrhu postaje svetlija. Obrve imaju “mek” izgled bez grubo iscrtanih kontura.

OMBRE koji  počevši od kraja obrve gde je najjačeg intenziteta postepeno postaje svetliji kako se približava početku obrve. Ova tehnika je savršena za žene koje su čupanjem uništile dlačice od luka ka dole.

Pošto se prilikom iscrtavanja pigment unosi sloj po sloj, klijent sam bira intenzitet boje.

Moram napomenuti da kod Vega metoda ne postoji univerzalni šablon za iscrtavanje oblika, već su  oblik i debljina prilagođeni obliku lica klijenta.

Mogućnost greške kod ovog metoda je svedena na minimum.

Sam postupak traje i do tri sata, ali je zaista vredan vremena i strpljenja.

Efekat traje i do tri godine ali se uvek preporučuje osvežavanje boje nakon 18 meseci.

Sama tehnika je bez krvi, bola i otoka i dame nakon tretmana mogu da nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Potrebno je ispoštovati propisanu negu nakon tretmana kako bi se pigment sačuvao.

Suva i masna koža mogu biti problematične za rad ali se uz pažljiv pristup i kod osoba sa ovim problemom može uspešno primeniti ova metoda.

Konsultacije o tretmanima kako bi trajna šminka dala najbolji efekat

Uvek insistiram na konsultaciji sa klijentima kako bih im predočila sve što treba da znaju o trajnoj šminki i uputila ih na pravi način a sa druge strane od njih dobijam povratne informacije koje se tiču njihovog opšteg stanja i da li je uopšte preporučljivo da rade taj tretman.

Iako su komplikacije veoma retke, oprez se uvek preporučuje i tu smo da predupredimo bilo kakvu neprijatnost.

Da li je trajna šminka pravi izbor za Vas?

To nije odluka koju donosimo naprečac. Treba razmisliti, istražiti, poslušati/videti tuđa iskustva i tek onda doneti odluku.

Jer, cilj je da se ulepšamo, a ne da se kajemo.

Podelite na

Leave a Reply

Povratak na Novosti