Šta je kolagen? Zašto je važan za našu kožu?

Povratak na Novosti
Šta je kolagen? Zašto je važan za našu kožu? | Velvet Centar

Šta je kolagen? Zašto je važan za našu kožu?

Kolagen je glavni strukturalni protein u koži. Osnovna uloga kolagena je stvaranje strukture ćelija, tkiva i organa.

Šta je kolagen?

Reč “kolagen” potiče od grčke reči “kolla”, što označava “lepak”.

Kada naš organizam ne bi proizvodio kolagen, telo bi se bukvalno raspalo. On je zadužen za snagu naše kože, njenu izdržljivost i doprinosi njenom mladom i zdravom izgledu. Kolagen čine tri proteinska lanca spojena u jedinstven trostruki lanac. Jedinstvenost ovakve strukture čini kolagen čvršćim i izdržljivijim od čelika. Njegova ukupna zastupljenost u organizmu iznosi oko 33%.

Kolagen i koža

Kolagen čini 75% naše kože. On se stvara u fibroblastima (ćelije kože koje se nalaze u dermisu). U fibroblastima se stvaraju i drugi proteini poput elastina koji koži daje čvrstinu i elastičnost, kao i glukozamin glikan koji održava kožu hidriranom.

Pošto je kolagen osnovmi gradivni materijal vezivmog tkiva, direktno je zaslužan za stanje ljudskih organa, otpornost na bolesti i trajanje ljudskog života. Od kvaliteta organskog kolagena zavisi kada počinjemo da starimo. Postoji bar 16 različitih tipova kolagena, ali čak 80-90% kolagena u telu se sastoji od tipa I, II, III. Jedna od njegovih vodećih uloga je u zameni izumrlih ćelija.

Zašto se smanjuje sadržaj kolagena?

Kada imamo 20 godina, proizvodnja kolagena u našem organizmu je optimalna zahvaljujući ravnoteži između specijalnih signalnih molekula. Ovi molekuli sprečavaju povezivanje signalnog antikolagenskog molekula sa njenim receptorom, čime čuvaju i nastavljaju sintezu kolagena.

S godinama se ta ravnoteža remeti, vodi do smanjenja proizvodnje kolagena i njegovog sadržaja u koži.

Kada je reč o faktorima koji utiču na smanjenje kolagena, moramo pomenuti i UV zračenje kao najznačajniji spoljni faktor koji razara kolagen, a ništa manje ne zaostaju i loše životne navike poput pušenja, loše ishrane, prekomeran unos šećera i nedovoljan unos tečnosti.

Promene na koži tokom godina

S godinama naša koža postaje tanja, epiderm se smanjuje zajedno sa, slojevima mrtve kože. Količina imunih Langerhansovih ćelija smanjuje se dvokratno.

Prirodni depo hijaluronske kiseline, koji dobijamo rođenjem, a koja vezuje vodu oko kolagenih elastičnih vlakana, se smanjuje, a samim tim gubimo vlažnost i elastičnost kože. Količina melanocita, zaduženih za proizvodnju pigmenta, smanjuje se za 20% svakih deset godina. Fibroblasti smanjuju svoju aktivnost, kolagena vlakna postaju deblja, lomljiva, a njihova količina se iz godine u godinu smanjuje za 1%. Elastična vlakna takođe postaju krta i smanjuje se njihova količina. Osnovna supstanca koja povezuje kolagena vlakna postaje lepljiva, a smanjuju se i krvni sudovi koji snabdevaju ćelije hranljivim supstancama i izvode iz njih proizvode metabolizma.

Zvuči zastrašujuće ova statistika, zar ne?

Proces starenja je neminovan, pitanje je samo u kojoj meri ga možemo usporiti i sačuvati vitalnost i elastičnost kože još koju godinu. Hijaluronski fileri i botox daju instant rezultate u podmlađivanju, ali oni nam neće nadoknaditi gubitak kolagena. Savremena kozmetologija svakodnevno traži načine da predupredi situaciju i obezbedi metode za efektnu sintezu novog kolagena.

Naše iskustvo

U Velvet Centru, klijentima je na raspolaganju široka paleta antiageing tretmana i tretmana za negu kože. Svaki tretman ponaosob daje zadovoljavajuće rezultate i usporava procese starenja. 

Izdvojila bih tri tretmana koje sam radila klijentima i koje sam lično isprobala. 

HEMIJSKI PILING

Hemijski piling je najmanje invazivan, oporavak traje 3-5 dana, i neophodno ga je ponoviti nakon 28-30 dana.

Koža je nakon ovog tretmana vidno osvežena i podmlađena. Konkretno, u pitanju je ME LINE hemijski piling za zrelu kožu koji ojačava strukturu kože tako što je ciljano, hemijskim supstancama “ranjava”  i na taj način stimuliše na samoregeneraciju.

Uklanja hiperpigmentaciju, vraća tonus i elastičnost, čini bore plićima. Koža postaje glatka, ružičasta i bez efekta umora i sivila.

PRP-TRETMAN KRVNOM PLAZMOM

U pitanju je revolucionarna metoda, jer potpuno prirodno pomoć preparata dobijenog iz vlastite krvi dolazimo do potpune rejuvenacije kože.

Mogućnosti ovog tretmana još uvek nisu u potpunosti ispitane ali je zbog odsustva kontradikcija primenjiv na mnoga stanja, od koznetoloških do zdravstvenih.

Serum dobijen iz krvi, bogat je faktorima rasta koji su zaduženi za regeneraciju. Plazmom tretirana koža samostalno pokreće uspavane procese sinteze kolagena i elastina, ojačava se njena struktura, te postaje jedra, gipka i elastična.

U kombinaciji sa dermapenom, rezultati su još bolji a najbolje se pokazala kod sanacije ožiljaka prouzrokovanih aknama.

MEZOTERAPIJA SA DERMAPENOM

U pitanju je mehaničko oštećenje kože koje izaziva mikropovrede i mikrokrvarenje, a manifestuje se crvenilom kože.

Aparatom sa mikroiglicama koža se ranjava i unose se mezoterapijski kokteli bogati hijaluronskom kiselinom, aminokiselinama, vitaminima i mineralima.

Cilj je da preparate ubacimo u mezoderm, središnji sloj kože koji je zadužen za regeneraciju. Koža se na taj način dubinski ishranjuje i zadebljava jer se stimuliše proizvodnja kolagena, ojačava njena struktura i usporava starenje.

Uvek preporučujem ishranu namirnicama bogatim vitaminom C i sumporom kao i uzimanje suplemenata sa kolagenom koji se mogu naći u apotekama za prirodnu stimulaciju kolagena u organizmu.

Podelite na

Leave a Reply

Povratak na Novosti