Kako povećati snagu i veru u sebe?

Povratak na Novosti
Kako povećati snagu i veru u sebe? | Velvet Centar

Kako povećati snagu i veru u sebe?

Coaching sesije, Vremenske linije i Energoterapija su praktične vežbe koje su mi pomogle da spoznam svoju istinu, ko sam ja zaista.

Šta se dešava kada zaboravimo da posedujemo snagu i izgubimo veru u sebe?

Kako to da tek nakon 30 i kusur godina života, mi u jednom momentu, odjednom postanemo svesni da ni približno ne živimo život koji smo želeli možda još kao dete?

Kako to da u tom jednom momentu izgubimo poverenje u sam život? Pa u sebe, svoje izbore, odluke, svoje sposobnosti…

Čudo je to šta nam učini život dajući nam svoja iskustva, probleme, situacije u kojima moramo da se ponašamo kako nam ne odgovora, situacije u kojima gazimo svoje principe, gazimo preko sebe  i trpimo razne stvari zarad većeg dobra ili koristi, pravimo kompromise i pogađamo se sami sa sobom, pa iznenadne situacije gde nas ljudi prevare, iznevere, ostave na cedilu, ta silna razočarenja….

Pa postanemo oštećene strane, žrtve okolnosti, trebanja, moranja. Jer stalno nešto trebamo ili moramo da radimo. Moramo da idemo na posao da bi zaradili ono što već unapred znamo kako ćemo i na šta potrošiti, moramo da se pobrinemo za decu, supružnika, da ispoštujemo rodbinu… I tako, iz dana u dan mi živimo svoje životne okolnosti a ne svoj život. Počnemo da doživljavamo sebe kao žrtve i potrošimo i ono malo entuzijazma i poleta koji smo imali na početku dana, i odemo na spavanje umorni i nezadovoljni, zahvalni što je konačno prošao taj dan. 

Ali nije prošao samo dan, prošao vam je dan života, vreme koje se neće vratiti. I bilo bi zaista dobro da porazmislite da li želite da takve dane proživljavate iznova I iznova, da li tako želite da potrošite blagoslov življenja?

A sve zbog toga što vam je neko jednom rekao : “ pa to je život, tako se živi”. Ili “ ne može drugačije” ili “ tako je to u životu” ili “ tako mora”…

Budimo primer našoj deci kako bi posedovala unutrašnju snagu i veru u sebe

Ja sam sigurna da kada razmišljamo o našoj deci, ovo nije to što želimo za njih. Želimo i nadamo se da će im biti bolje, da će oni uspeti ono što mi nismo. 

A istina je gorka za progutati. Jer naša deca će 80 % živeti naš život ako mi nastavimo takav primer da im dajemo. Pre ili kasnije, pa će kao odrasli i oni razmišljati da takav život ne žele za svoju decu.

Učimo zanate i fakultete da bi prehranili sebe. I jedino što ne učimo je kako da preživimo sami sebe bez stalnih nametanja, sputavanja, ograničavanja i preispitivanja. Jedino što ne učimo je da verujemo u sebe, da znamo da smo dovoljni i posebni jer niko na ovom svetu nije i nikada neće biti ovo što sam ja. Jedino što ne učimo je Ko sam to Ja, samo ja bez uverenja i modela  mojih roditelja, bez zakona, bez normi ponašanja, bez bilo kakvih nameta I ograničenja.  

Ne dozvolite da izgubite veru u sebe i vezu sa svojom izvornom snagom

I onda kada počnu da nas nazivaju odraslima, mi ne znamo da donosimo svoje odluke i pravimo svoje životne izbore. Prosto ne znamo, jer do tada smo izgubili vezu sa svojim pravim osobinama, talentima, sposobnostima. Sa svojim pravim željama. Učili smo I ponašali se onako kako smo mislili da je dobro ili da ćemo zbog toga “bolje proći” u životu. I da bi dostigli to “bolje”, koliko smo se puta sami sebe odrekli? Potiskujemo, stavljamo pod tepih svoje snove, želje, emocije sebe nesvesni, sve do trenutka kada nas ozbiljna životna situacija ne izazove na suočavanje. Ili kada sebe više ne možemo da prepoznamo u ogledalu.

I ne radi se o tome da smo mi slabi i da nemamo dovoljno snage i volje da im se odupremo, već nemamo dovoljno znanja i ne znamo kako da prepoznamo koja nas to verovanja o sebi ili svetu oko nas sputavaju, koje smo to emocije potisnuli iz loših iskustava, pa ćemo uraditi sve I ono suprotno našem dobru, samo da ih izbegnemo. A u stvari, mi tako samo šablonizujemo iskustva i stalno ponavljamo iste greške.

Zašto? 

Jer nismo naučeni da verujemo u sebe. Zato što dok smo bili deca, odrasli su uvek znali bolje šta je dobro za nas. Zato što smo družeći se sa vršnjacima sebe stalno poredili sa njima I sebi tražili mane, kao što to danas radimo sa uspešnijim kolegama sa posla. 

I sada imamo taj glas u glavi koji nam stalno priča istu priču : da nismo dovoljno dobri, da nismo vredni, da ne zaslužujemo…. I ako mu verujemo, takvu ćemo I sudbinu sebi napraviti.

Kako da povratimo snagu i veru u sebe?

Volela bih da mogu da vam dam neki instant recept za to jer volim ljude, verujem u ljude i uživam da radim sa ljudima.

Jedini recept koji je delotvoran i uspešan jeste rad na sebi. Suočavanje sa sobom. Preuzimanje odgovornosti za svoje izbore, odluke, reakcije postupke. Sagledavanje dosadašnjeg ponašanjaiI zašto ste tu gde jeste a ne gde biste želeli da budete. Šta je to uzrokovalo da ne verujete u sebe?

Zbog čega ste zaboravili da ste snažna osoba, ko vam je uzeo vaše samopouzdanje i potencijale?

To nije naše prirodno stanje. Kao deca rađamo se sa neograničenim potencijalom, nemamo pojma šta znači nemoguće, I vrlo rano pokazujemo svoje talente i sposobnosti. Kada nešto poželimo idemo ka tome, prosto idemo dok ne uspemo. Padnemo sto puta ali ipak prohodamo.

Jedini način da ponovo budemo ta osoba koja zna i veruje da može, koja zna da ima pravo i da zaslužuje najbolje. Jedini način da svoje sposobnosti I talente prevedemo u posao koji radimno sa ljubalju I još odlično zarađujemo, jeste da Preispitamo šta je to što nas sprečava da to zaista postignemo?

To su najčešće potisnute emocije ili šeme ponašanja iz detinjstva koje smo duboko integrisali, samonametnuta ograničavajuća verovanja, loša iskustva, unutrašnji konflikti, i to što ne znamo koji su naši ciljevi, koja je naša svrha u životu jer smo nekada davno poverovali svojim roditeljima da oni znaju šta je to dobro I isplativo za nas.

Svoje lične ograničavajuće faktore zbog kojih život koji živim nisam mogla da nazovem “ svojim životom”, ali time što sam želela za sebe u ovom jednom životom rešila sam kroz Coaching sesije, Vremenske linije  i Energoterapiju. Te praktične vežbe su mi pomogle da spoznam svoju Istinu, svoju svrhu,da se ponovo upoznam sa tim Ko sam ja bez nameta i mišljenja drugih ljudi,  da otkrijem svoje prave talente, doživim ličnu transformaciju I danas živim život kakav zaista želim.

I drago mi je što to danas činim za druge ljude i što sam svedok divnih preokreta u životima svojih klijenata. Velika mi je čast i zadovoljstvo. Jer kada sam spoznala svoju svrhu, pretvorila sam je u nešto mnogo Više – u svoju misiju da pomognem Drugim ljudima da žive svoju Istinu i život vredan življenja!

Podelite na

Leave a Reply

Povratak na Novosti