Blokade, otpori i strah, kako ih otkloniti?

Povratak na Novosti
Blokade, otpori i strah. Kako ih otkloniti? | Velvet Centar

Blokade, otpori i strah, kako ih otkloniti?

Da bismo uopšte mogli da prihvatimo svoje blokade, otpore i strah neophodno je da pre toga imamo poverenje u sebe, da znamo gde je tačno i u kom trenutku nastao.

Suočavanje sa samim sobom

Kada posle nekoliko sesija pitam svoje klijente šta im je bilo najteže u svemu što smo do sada prošli, postoji uvek više odgovora, ali jedan je uvek prisutan – suočavanje sa samim sobom. To je momenat kada svom strahu ili otporu pogledaju u oči.

Da bi uopšte mogli da prihvatimo svoje strahove, blokade i otpore neophodno je da pre toga imamo poverenje u sebe, da znamo gde je tačno i u kom trenutku nastao. Šta je pravi uzrok, i obično je uzrok samo jedna konkretna stvar ili događaj, stručno je zovemo „ imprint“ .  Imprint je naše iskustvo, traumatičan događaj koji nam se jednom desi, a iz njega su kao posledica nastala mnoga generalizovana uverenja, blokade, otpori i strah koje nesvesno svakodnevno utiču ili čak daju komande kako da se ponašamo, kako da reagujemo, šta ćemo zaključiti i kakav izbor napraviti u situaciji koja nas i najmanje podseća na to prvo iskustvo

Emotivne faze razvoja čoveka

Prva razvojna faza čoveka je emotivna, pa tek od treće godine starosti, razvija se i mentalna. Možete zamisliti dete, obično uzrasta godinu dana, kada želi da napravi svoj prvi korak, da prohoda. Dete sa radošću kreće svojim nesigurnim nožicama na opšte oduševljenje odraslih osoba koje su tu. Mi kao odrasli znamo da će dete napraviti par koraka i pasti u jednom trenutku, ali dete to ne zna. 

Dete radosno kreće, pojavljuje se smeh, oduševljenje i poverenje u samog sebe, a onda sledi pad – gubitak poverenja, razočarenje, tuga, otpori i strah. Naravno kao dete, dobićemo odmah zagrljaj, utehu, i podršku da pokušamo opet.  Dok kod odraslih, to će izostati u mnogim situacijama kada nam je potrebno, i mi ćemo samo zapamtiti tu bolnu emociju, čak i ako sećanje na sam događaj i osobe koji su je uzrokovali u potpunosti nestane u dubinama našeg podsvesnog uma.

Emociju, način na koji smo se osećali uvek pamtimo. Niko od nas se ne seća da je to bio strah jer nismo bili pripremljeni na to da ćemo pasti. Kasnije, tokom godina život nam je dao mnoga iskustva u kojima smo pali, uplašili se, doživeli razočarenja. I bez obzira kakva osećanja smo sve proživeli, mi smo ih potisnuli i idemo dalje, jer moramo da živimo, guramo, rešavamo probleme, kao i kada smo bili to dete koje je posle prvog pada ustalo opet i pokušavalo sve dok u jednom momentu nije steklo sigurnost i poverenje u sebe i konačno prohodalo.

Emotivni zapisi

Glavno pitanje je da li danas mi živimo, guramo, rešavamo jer trebamo i moramo, jer od nas zavise i drugi, ili pravimo sledeće korake i životne odluke imajući sigurnost i poverenje u sebe?

I moje lično iskustvo i iskustva mojih klijenata, prijatelja, porodice mi govori da veći deo života odlučujemo po emotivnim zapisima prošlih iskustava i uverenjima koje smo prihvatili kao istinu o sebi i svetu oko nas. I prosto ih nesvesno projektujemo na buduće situacije. A to ne znači ništa drugo već da sebi stvaramo sudbinu spram većinski loših i samoograničavajućih verovanja.

Uvek imamo sebe

Zaklela bih se da svesno ne želite sebi život uslovljen stalnom zabrinutošću, nesigurnošću i neizvesnošću.

Do sada smo naučili da mnogo toga ne zavisi od nas. Ne možemo da kontrolišemo stanje u državi, odluke vlade, raspoloženje svog direktora, da li će padati kiša…

Ali uvek imamo Sebe. Kada imamo poverenje u sebe, šta god da se desi izvan našeg dosega, mi možemo razviti svesno razumevanje, unutrašnje kapacitete i resurse, fleksibilnost i opcije kako da se nosimo sa tim.

Onda kada Sebe poznajemo. Kada očistimo sebe loših navika da se potcenjujemo, kritikujemo, samoosuđujemo i sumnjamo u sebe. To i postižemo onog momenta kada rešimo da zbacimo sav nepotreban teret sa svojih leđa. A to su upravo blokade, otpori i strah nastali iz možda sad već davno proživljenih iskustava u kojima smo bili uplašeni i nesigurni.

Metode i alati

Konkretno, postoje metode i alati koji precizno i efikasno utvrđuju sam koren straha i otuda samonametnutih ograničenja zbog kojih danas ne postižemo svoj maksimum. Kao odrasle osobe možemo ih svesno sagledati i rasvetliti. Pitati sebe : Kako će moj život izgledati za 5, 10 godina ako nastavim da se ponašam kao do sada?

Metode i alati koji će vam pomoći da savladate otpore i strah oslobodite se vezanosti za loše emotivne strukure bez obzira koliko dugo već živite sa njima. Isto tako postoje metode i alati koji će otključati vaše unutrašnje snage i sposobnosti, potencijale i opcije koje do sada niste mogli da uvidite, a postoje u vama. Samo već istrošeni lošim iskustvima niste im pružili šansu da vam pokažu da može to sve mnogo lepše, lakše i drugačije.

Potrebno je usuditi se

Sve što je potrebno je da se usudite. 

Da ne dozvolite da blokade, otpori i strah utiču na vas.

U pravu ste kada posmatrate iskustva kao lekcije. A još više ste u pravu kada znate da iz tih lekcija možete naučiti kako da postupate bolje, kako da napredujete i živite u miru sa sobom.

Podelite na

Leave a Reply

Povratak na Novosti